Actueel - archief

Onze website is genomineerd voor de Creative Heroes Award:

 

Creative Heroes Award: een prijs die de kracht van creativiteit beloont en daarmee de menselijke factor centraal stelt. De Creative Heroes Award eert de mensen, organisaties en samenwerkingsverbanden achter de vele baanbrekende concepten en duurzame innovaties die ons land voortbrengt.

 

De Creative Heroes Award wordt eens per 2 jaar uitgereikt en richt zich specifiek op creatieven die concepten en ontwerpen voor ruimtelijke toepassingen ontwikkelen.

 

Dit jaar is deze website, Ontwerpen voor ouderen met dementie, een van de genomineerden in de categorie Architectuur.

22-05-2017

20-06-2017

In ontwikkeling: een steeds bredere basis.

 

Ondertussen blijven wij deze website uitbreiden en informatie verzamelen.

We zijn wat dieper ingegaan op de werking van de hersenen, en de invloed van dementie hierop.

We hebben wat nieuwe artikelen toegevoegd over groen, en over buitenruimtes.

 

We hebben gesprekken ingepland met verzorgenden, om van hen te horen hoe zij de bewoners begeleiden als er veranderingen plaatsvinden op de afdeling, en hoe zij omgaan met verschillen in achtergrond, ziektebeeld en persoonlijkheid van de bewoners.

 

En een gesprek met de coordinator vanuit de zorginstelling voor de verbouwingen die we hebben gedaan, en met de projectleider van het aannemingsbedrijf dat de verbouwingen heeft uitgevoerd.

We hopen zo een beter beeld te krijgen (en via deze website te delen) van hun kant van het bouwproces, en hoe je ervoor kunt zorgen dat een ingrijpend proces als een verbouwing zorgvuldig kan worden uitgevoerd, rekening houdend met de veiligheid en het welzijn van de kwetsbare bewoners.

 

Meer hierover volgt!

De uitslag wordt bekend gemaakt op 29 juni 2017

Nieuwe contacten, idee├źn, vragen en inspiratie:

Wij presenteerden deze website Ontwerpen voor ouderen met dementie op de beurs Zorgtotaal 2017.

 

Het idee achter deze website is om te beginnen met een bundeling van al onze eigen kennis en ervaring, samen met alle informatie die we hebben opgedaan in onze samenwerking met diverse partijen. Op die manier brengen we kennis samen vanuit de zorg, de architectuur, de bouwtechnologie, wetenschap, etc.

 

Daarom is de tweede reden voor deze website: in aanraking komen met zoveel mogelijk andere betrokkenen en deskundigen; hun verhalen horen, van hen leren en onze kennis bijstellen, vernieuwen en uitbreiden.

 

Een ideale manier om mensen te ontmoeten die betrokken zijn bij de zorg vanuit verschillende achtergronden, vormde de beurs Zorgtotaal, in de jaarbeurs in Utrecht.

Wij waren daar drie dagen aanwezig met een eigen stand, en hebben veel diverse mensen gesproken.

 

28-03-2017

Onze eerste indrukken zijn:

- We kregen bevestiging van onze verwachting dat er nog veel meer vakgebieden en kennisgebieden zijn die waardevol zijn voor ons onderzoek en voor een betere kennisdeling rondom het ontwerpen voor ouderen met dementie.

- Wij hadden bijvoorbeeld leuke inhoudelijke gesprekken met ergotherapeuten, die door hun achtergrond een heel goede kijk hadden op interieurvormgeving. Daar willen we ons zeker meer in verdiepen; onze vakgebieden liggen dicht bij elkaar.

- We werden aan het denken gebracht over aspecten van de leefomgeving die raken aan architectuur: hulpmiddelen in interieurs, maar ook kleding. In het verlengde van ons denken over identiteit, comfort, waardigheid, etc. kom je eigenlijk al snel bij kleding. Inspirerend om te zien dat mensen zich daar in verdiepen; wij zullen daar ook aandacht aan besteden.

- Dit aspect hadden we al op het 'verlanglijstje' staan: klimaattechnologie: in het verlengde van het maken van vertrouwde, prettige ruimtes, met logische overgangen: hier valt ook meer aandacht aan te besteden, vanuit verschillende uitgangspunten.

 

Sowieso versterkten de gesprekken die we hadden onze overtuiging dat uiteenlopende disciplines in combinatie veel meer kunnen bijdragen aan een comfortabel en ontspannen leefomgeving.

 

En tot slot: kregen we veel enthousiasme en energie:

- van de gesprekken met mensen bij wie je zo'n betrokkenheid ziet, die met zoveel overtuiging en liefde hun vak uitoefenen, en die we eventueel daarbij kunnen helpen.

- van gesprekken met studenten, die vanuit interesse heel gericht voor de zorg of bijvoorbeeld voor een opleiding gerontologie kiezen, en die de noodzaak en de vanzelfsprekendheid van het uitwisselen van informatie direct bevestigen.

- maar ook van mensen die door hun vak, of door betrokkenheid en gezond verstand zien dat dingen in hun omgeving veel beter kunnen, en daar actie op willen ondernemen, en blij zijn met een handvat.

- en van mensen die zeggen: "mijn verhaal is dubbel: ik ben van beroep ... , maar ik heb ook een moeder die dementerend is."

 

Vanuit deze wezenlijke, menselijke motiveringen hebben wij ook ooit ons vak gekozen, en het is goed om te zien dat we in een groter verband met zoveel meer mensen kunnen samenwerken en samen echt iets kunnen bijdragen.

Informatie delen

 

Heb je opmerkingen, aanvullingen of vragen? Graag!

Wij delen graag zoveel mogelijk informatie, en staan open voor nieuwe inzichten.

Neem contact op >

Deze website is een initiatief van

Bureau Kroner architecten, Den Haag

Over ons >