Dossier

> Dossiers   > Houthaghe   > Inventarisatie bestaande situatie

INVENTARISATIE BESTAANDE SITUATIE

In kaart brengen van de knelpunten en mogelijkheden van de BOPZ-afdeling

van verzorgingshuis Houthage van Florence in Den Haag.

JAREN '80 WOONZORGGEBOUW

Verzorgingshuis Houthaghe is een typisch voorbeeld van een woonzorgcomplex uit de jaren '80: door de gebouwopzet met twee vleugels in een haak, ontstaat een binnengang met aan weerszijden kamers. Aan het einde van de gangen is het noodtrappenhuis gevestigd, zodat de gang eigenlijk nergens naartoe leidt.

>> Meer over dit project:

analyses van lichtniveau en looproutes, en nieuwe voorstellen

VEROUDERD LICHTSYSTEEM ZORGT VOOR ONRUST EN ONVEILIGE SITUATIES

Door het onevenwichtige verlichtingsniveau ontstaan er donkere plekken, afgewisseld met lichtvlekken of zelfs verblindend direct licht. Dit zorgt voor desoriƫntatie en gevaarlijke situaties: mensen zien niet goed waar ze zijn, herkennen de deur van hun woning niet goed, herkennen andere mensen niet goed, en zullen sneller vallen.

STRESSVOLLE SITUATIE: GEEN UITGANG

Aan het einde van de gang is een plek met een duidelijke deur naar het noodtrappenhuis, waar daglicht vandaan komt. Het lijkt een weg naar buiten. Alleen, voor bewoners is deze deur niet toegankelijk: dit leidt tot frustratie en stress.

>> Artikel over dit soort situaties en hoe je er mee om kunt gaan:

'Het einde van de gang'

<< Over gangen en licht in verzorgingshuis Houthaghe.

FILM in ontwikkeling:

volgt binnenkort!

STRESSVOLLE SITUATIE 2 & 3:

WEER GEEN UITGANG

Eenzelfde situatie bij het hoofdtrappenhuis: ook deze deur is afgesloten met een cijferslot. Het komt voor dat bewoners hier steeds naartoe getrokken worden, waardoor deze deur een bron van ergernis en paniek wordt.

Ook de liften zijn niet voor bewoners toegankelijk, en leiden erg af.

Hier zou een betere oplossing voor gevonden moeten worden.

MOGELIJKHEID VOOR EEN NIEUWE FUNCTIE:

Tegenover de liften is een mogelijkheid voor een afleidende functie: de voormalige zusterpost wordt opengebroken en ingericht als tuinkamer voor de bewoners. De tuinkamer heeft een veilig Frans balkon met uitzicht naar buiten, en met deuren die werkelijk te openen zijn naar het kijk-balkon.

>> Over de trappenhuizen en de lift, en het idee voor de oude zusterpost.

>> Verder:

Dossier Houthaghe -

Analyse en oplossingen

FILM in ontwikkeling:

volgt binnenkort!

Informatie delen

 

Heb je opmerkingen, aanvullingen of vragen? Graag!

Wij delen graag zoveel mogelijk informatie, en staan open voor nieuwe inzichten.

Neem contact op >

Deze website is een initiatief van

Bureau Kroner architecten, Den Haag

Over ons >