Dossier

> Dossiers   > Prinsenhof   > Inventarisatie bestaande situatie

INVENTARISATIE BESTAANDE SITUATIE

Bezoek aan de BOPZ-afdeling van verzorgingshuis Prinsenhof in Leidschendam. Gesprekken met het verzorgend personeel, en observaties van de ruimtes en het gebruik door de bewoners.

Inventarisatie van de verbeterpunten en mogelijkheden, met de nadruk op het stimuleren van beweging.

Analyse van de plattegrond, met positieve en negatieve aspecten van het 'ommetje' door het gebouw.

PG-AFDELING MET EEN PRIMA OPZET

De opzet van de plattegrond van de PG-afdeling is eigenlijk ideaal:

er is een 8-vormig 'circuit' van gangen, waar een bewoner een wandelingetje kan maken van in totaal 92 meter per rondje.

De route loopt langs twee patio's - omsloten en dus goed te beheersen buitenruimtes, en langs 4 gemeenschappelijke woonruimtes op de hoeken van het gebouw.

OPGAVE:

Er kan echter een hoop verbeterd worden:

- een aantal stress-situaties kan worden opgelost.

- er kan een veel betere dosering van prikkels gecreƫerd worden,

- waardoor het wandelen door het gebouw interessant en afwisselend wordt, en bewegen gestimuleerd wordt zonder plichtmatigheid.

- en daarbij kan de werksituatie voor de verzorgenden behoorlijk verbeterd worden.

>> Meer analyses van het gebouw: prikkels, lichtniveau en zichtlijnen.

STRESSVOLLE SITUATIE: GEEN UITGANG

Aan het einde van de middengang is een grote dubbele deur met glas, die uitzicht geeft op de tuin naast het gebouw.

Het lijkt een weg naar buiten. Alleen, voor bewoners is deze deur afgesloten: dit leidt tot frustratie en stress.

EEN DONKERE HOEK

Het zitje aan het einde van deze gang: een plek om even uit te rusten of een praatje te maken tijdens het wandelen.

Echter, je ziet (ondanks het wandlampje) een donkere, niet uitnodigende hoek. Dit wordt versterkt door het contrast met het daglicht vanuit de patio.

RELATIE MET BUITEN

Er is weinig overzicht in de middengang, door de bajonetvorm van de gang. De opstelplaats van de karren voor het personeel is voor de pui met uitzicht op de patio.

Hier is een mogelijkheid om de kwaliteit van het gebouw veel meer te benutten.

 

De patio's zelf kunnen op een voor bewoners veilige manier toegankelijk en stimulerend worden gemaakt.

 

NEGATIEVE PRIKKELS:

Aan het einde van deze gang is een ruimte die als provisorische stilte-ruimte wordt gebruikt. Om de situatie te kunnen beheersen, is de deur hier vaak op slot, en is het glas afgeplakt met lichtdoorlatende folie.

Het is een duidelijk herkenbare deur, maar je kunt er niet doorheen: een bron van frustratie en stress voor sommige bewoners.

>> Verder:

Dossier Prinsenhof -

Analyse

Informatie delen

 

Heb je opmerkingen, aanvullingen of vragen? Graag!

Wij delen graag zoveel mogelijk informatie, en staan open voor nieuwe inzichten.

Neem contact op >

Deze website is een initiatief van

Bureau Kroner architecten, Den Haag

Over ons >