Artikel

> Artikelen   > Door de ogen van een oudere

WAT ZIE JE ALS JE KIJKT DOOR DE OGEN VAN EEN OUDERE?

Hoe hebben veranderingen in het gezichtsvermogen invloed op de perceptie van ouderen; hoe kunnen ontwerpers daar inzicht in krijgen; en wat zijn de gevolgen voor ouderen wanneer door Alzheimer de wereld nog moeilijker te lezen valt?

In dit artikel proberen we bij benadering te illustreren op wat voor manier de visuele indrukken van ouderen door verminderd gezichtsvermogen afwijken van die van jongere mensen - en daarbij de gevolgen te benoemen die daaruit voort kunnen komen voor de perceptie van een dementerende oudere.

 

Onzekerheid, angst voor een onbekende situatie, verwarring, ontheemd zijn, agitatie, schaamte - gemoedstoestanden die veroorzaakt kunnen worden door gebrek aan herkenning, door verkeerde interpretatie van ruimtes of voorwerpen, of door illusies die in de hersenen gegenereerd worden hebben vaak te maken met een letterlijk veranderende kijk op de wereld.

 

VOORBEELDEN:

VISUELE ILLUSIES

Door dementie wordt het vermogen verminderd om een indruk of situatie te kunnen plaatsen en de juiste interpretatie te geven. Hierdoor is iemand met Alzheimer eerder gevoelig voor illusies.

Dit is een van de oorzaken van verwarring bij dementerende ouderen: door de hersenen  wordt een situatie verkeerd geïnterpreteerd, en worden de verkeerde conclusies getrokken.

Informatie delen

 

Heb je opmerkingen, aanvullingen of vragen? Graag!

Wij delen graag zoveel mogelijk informatie, en staan open voor nieuwe inzichten.

Neem contact op >

Deze website is een initiatief van

Bureau Kroner architecten, Den Haag

Over ons >