Dossier

> Dossiers   > Houthaghe   > Innovatie

INNOVATIE

Zoeken naar een betere verlichting in de gangen.

De productontwikkeling van een nieuw en speciaal ontwikkeld indirect-lichtsysteem voor de BOPZ-afdeling van verzorgingshuis Houthage in Den Haag.

De bestaande corridor-gangen in veel wooncomplexen, vaak zonder direct daglicht, zijn meestal veel te donker door een verkeerd gebruik van armaturen.

Vaak is sprake van een wandarmatuur bij de deur naar de woning waar je direct inkijkt (zeer verwarrend en desoriƫnterend) terwijl aan het plafond van de gang TL-armaturen of PL-downlight armaturen hangen die te weinig licht geven en ook nog eens een schaduw veroorzaken op de vloer waar de bewoners lopen, met alle gevaar voor vallen vandien.

 

Wij zijn bezig om armaturen te ontwikkelen waar je niet in kijkt (indirecte verlichting) maar die wel voldoende lichtopbrengst hebben om een veel hoger lichtniveau te generen in de gangen.

>> Meer over licht lees je in dit artikel

indirect licht door reflectie

Met Simcas is een prototype ontwikkeld voor de gangen van de BOPZ-afdeling van verzorgingshuis Houthage in Den Haag

Dit prototype verspreidt door middel van een reflectieplaat het licht in de gang; de LED-lampen schijnen niet direct naar beneden vanaf het plafond, maar omhoog - Via reflectie verspreidt het licht zich.

 

Nadeel is dat er nog steeds sprake is van een groot verschil in lichtintensiteit aan het plafond. Hoewel het lichtniveau in het algemeen al veel hoger is geworden in de gang is het armatuur zelf nog 'te aanwezig'.

 

Daarnaast blijft het voor verzorgers en bezoekers even wennen aan de hoeveelheid licht. Voor bewoners zelf is de gang echter veel duidelijker en overzichtelijker geworden. De nieuwe armaturen bij de deuren geven een extra lichtaccent zonder dat je erin kijkt; je eigen deur is dus veel makkelijker te herkennen.

nieuwe armaturen

oude situatie

Dit onderwerp verdient zeker nog meer onderzoek en uitwerking. Wij zijn daarmee bezig en zijn steeds op zoek naar nieuwe technieken en toepassingen.

>> Verder:

Dossier Houthaghe -

Proces en Participatie

Informatie delen

 

Heb je opmerkingen, aanvullingen of vragen? Graag!

Wij delen graag zoveel mogelijk informatie, en staan open voor nieuwe inzichten.

Neem contact op >

Deze website is een initiatief van

Bureau Kroner architecten, Den Haag

Over ons >