Artikel

> Artikelen   > Rust en duidelijkheid

RUST EN DUIDELIJKHEID OF EEN RATJETOE...

Hoe een goede dosering van prikkels bijdraagt aan een prettige leefomgeving

LANGETERMIJN EN KORTETERMIJN GEHEUGEN

Stoornissen in het geheugen vormen de kern van de symptomen van de ziekte van Alzheimer.

 

Het steeds minder goed functioneren van het langetermijngeheugen zorgt ervoor dat herinneringen moeilijker kunnen worden opgeroepen of in de juiste context worden geplaatst.

 

Het kortetermijngeheugen is ervoor om nieuwe informatie te verwerken en op te slaan.

Bij dementie loopt deze verwerking van informatie steeds moeilijker. Nieuwe situaties zijn lastiger te plaatsen, wat leidt tot onzekerheid en onrust.

Bovendien is het moeilijker om in een veelheid aan indrukken (prikkels) te kunnen herkennen welke informatie relevant is en welke niet; in een onrustige omgeving met veel 'ruis' voel je je dan sneller onzeker en afgeleid, en vergeet je snel waar je mee bezig was.

 

Vertrouwdheid met voorwerpen, kleuren of sfeer geeft in dat soort situaties herkenning en steun. Een aanrecht met keukengerei, de geur van koffie, het geluid van bestek - dat zijn belangrijke en sterke indrukken die houvast geven in de oriëntatie en beleving: Hier wordt gegeten: je weet waar je bent en wat er van je verwacht wordt, of wat jij kunt verwachten.

Een ruimte waarin afleidende prikkels (zoals tijdens het eten) beperkt zijn, stimuleert de hoofdactiviteit: doordat je je beter kunt concentreren op het eten, eet je rustiger, laat je je eten niet te snel staan, en beleef je de smaak beter.

 

Om de prikkels in een ruimte goed te kunnen doseren, is om te beginnen de afmeting van de ruimte heel bepalend. Om beter aan te sluiten op de herinnering van ouderen, dient de verhouding van de ruimte te refereren aan situaties van vroeger - een keuken, een eetkamer, een woonkamer met televisie: ruimtes die een duidelijke hoofdfunctie hebben, en die overzichtelijk van formaat zijn.

Een eetzaal waar veel tafels staan, waar een televisie in de hoek staat, en waar ook nog karren voor het personeel opgesteld staan, is niet in verband te brengen met een herkenbare herinnering voor een bewoner.

Dan ontstaat het gevoel dat je er niet thuishoort, dat het niet 'klopt' - en de wens om weg te vluchten om 'naar huis' te gaan.

Een rommelige en onrustige inrichting.
Onoverzichtelijk, onduidelijke ruimte.

Onverschillig ingerichte ruimte; rommelig, onrustig

EEN RATJETOE...

Een ongeïnteresseerd en gemakzuchtig ingerichte ruimte, die vol staat met bijeengeraapte afgedankte spullen als in een uitdragerij, is voor niemand plezierig.

Denken dat 'oude mensen zich prettig voelen temidden van oude spullen' is nogal kort door de bocht geredeneerd...

Veel verschillende objecten geven een onrustig beeld; rotzooi (zoals bijvoorbeeld ook loshangende snoeren en stekkerdozen, apparatuur voor het personeel) of afgeleefde spullen (lampen die het niet doen, scheefhangende schilderijen en lampenkappen) verstoren de sfeer.

 

Ook voor het verzorgend personeel is het totaal niet stimulerend om je werk te moeten doen in een vervelende, liefdeloze werkomgeving. Maar zeker voor ouderen met dementie, wiens tolerantie voor onrust nu eenmaal lager is, en voor wie deze omgeving hun woonplek vormt, is het enorm belangrijk om te leven in een harmonieuze, sfeervolle omgeving die met zorg en aandacht is vormgegeven.

Zelfs al ben je iemand die niet per se veel aandacht heeft voor meubels, gordijnen en accessoires... sfeer is iets wat ook onbewust een grote invloed heeft op het welzijn van mensen.

VOOR

Ongedifferentieerde ruimte; klinische sfeer; functies (eten, t.v. kijken, afruimen op karren) door elkaar heen.

Rommelige ruimte, niet huiselijk en nogal liefdeloos.

NA

Warme, actieve sfeer; huiselijk.

Functies gescheiden: zitje bij de t.v. / eten aan tafel.

Opstelplaats voor karren van verzorgend personeel is verplaatst naar een andere ruimte.

Thema: een rustige 'zeekamer'.

Afgestemde rustige kleuren; meubels, gordijnen en accessoires met zorg en plezier aangeschaft door het verzorgend personeel.

Informatie delen

 

Heb je opmerkingen, aanvullingen of vragen? Graag!

Wij delen graag zoveel mogelijk informatie, en staan open voor nieuwe inzichten.

Neem contact op >

Deze website is een initiatief van

Bureau Kroner architecten, Den Haag

Over ons >